Ljus kan stråla, gnistra eller helt enkelt bara lysa – ljus är ett fascinerande fenomen med många olika fasetter. Men det är först med en behovsstyrd, sensorbaserad ljushantering som den bästa belysningen för människor kan förverkligas. Med en sensorteknik som automatiskt ger en optimal ljusatmosfär och även stänger av ljuset automatiskt, när ingen mer är närvarande. Kort sagt: Med en sensorteknik som skapar livskvalitet och energieffektivitet. Som expert på automatisering har ESYLUX större erfarenhet och kompetens inom elektronik än någon annan belysningstillverkare. Resultatet är intelligenta belysningslösningar som alltid skapar rätt ljus i kontorsbyggnader, skolor och sjukhus. Alltid, i varje rum.
Den perfekta ljuskällan för intelligent belysning är LED. Den övertygar inte bara med sin energieffektivitet och överlägset långa livslängd: Eftersom den i sig själv är en elektronikdel lämpar den sig även perfekt för en intelligent styrning via elektronisk teknik. Men alla lysdioder håller inte samma kvalitet. Vare sig det gäller färgåtergivning, flimmernivå eller färgkonsekvens – i ESYLUX ljuslaboratorium kontrollerar vi all vår belysning grundligt avseende kvalitet.
Vi är mycket noggranna redan vid klassindelningen, vid valet av de enskilda dioderna, så att endast de bästa hamnar i våra armaturer – som lysdioderna i armaturhuvudet på golvarmaturen ISABELLE.
När det gäller ljuskvalitet finns det i slutänden bara en måttstock: det naturliga dagsljuset. För att motsvara det så bra som möjligt, lägger vi bland annat vikt vid bästa möjliga färgåtergivning. För detta använder vi inte bara de föreskrivna åtta, utan samtliga 15 testfärger i färgåtergivningsindexet CRI. Som en av de första tillverkarna har vi dessutom integrerat färgkvalitetsskalan Color Quality Scale (CQS) i våra mätmetoder. Tillsammans garanterar CRI och CQS att återgivningen av både svagare och i synnerhet mättade färger blir verklighetstrogen. På så sätt visas ytor och objekt även färgmässigt i rätt ljus.
Lysdioder reagerar mycket snabbare och mer omedelbart på naturliga variationer i växelström än den klassiska glödlampan: Den tenderar att börja flimra – en särskild utmaning vid utvecklingen av förstklassig lysdiodsbelysning. Även om flimrandet sker på en nivå som människan inte uppfattar, kan det göra att man blir trött, ge upphov till yrsel och delvis få mer långtgående konsekvenser för hälsan. Den som värnar om brukarna av fastigheten satsar därför på en belysning med lägsta möjliga flimmerfaktor – och det får man naturligtvis hos ESYLUX.
För att belysningen i en serie ska överensstämma med ljusfärgen, ser vi till att den har en konsekvent färgåtergivning som ligger över genomsnittet. Hos oss ligger den alltid inom en MacAdam-ellips i tre nivåer och säkerställer på så sätt att belysningen i ett rum förblir harmonisk (som i exempel B). Vi sätter dessutom högt värde på att de vita tonerna i vårt ljus alltid motsvarar ett naturligt vitt ljus, oavsett om det är varmt eller kallt. Av denna anledning koncentrerar vi oss särskilt på den svarta kroppskurvan i CIE:s normerande färgtabell. Så när vi talar om vitt ljus vi menar verkligen vitt – precis som solljuset!
Våra intelligenta belysningssystem förkroppsligar den perfekta synergin mellan ljus och automatisering. Kombinationen av takarmaturer, sensorteknik och styrenheter kan enkelt installeras och skapar ett perfekt samspel som genererar det bästa ljuset för människor – vid behov med det energieffektiva biologiskt aktiva ljuset i SymbiLogic-tekniken.
CELINE Quadro-Sets: Ett ekonomiskt, monteringsfärdigt belysningssystem med energieffektiv Human Centric Lighting i SymbiLogic-tekniken från ESYLUX. CELINE Quadro-Sets är ett modulärt utformat system, Quadro-Sets i NOVA-serien har master- och takarmaturer med direkt integrerad sensorteknik och styrenhet. Helt identiskt: det intelligenta, enkla konceptet.
Automatiserade belysningslösningar med Plug-and-play-installation utan programmering – CELINE och NOVA Quadro-Sets från ESYLUX är effektiva lösningar i varje avseende. Den nödvändiga kabeln ingår i leveransomfattningen, systemet är driftklart direkt och parametrarna kan justeras senare vid behov. Plug-and-play möjliggör en tidsbesparing vid installationen på upp till 60 %!
Oavsett om det gäller estetik eller funktion, formgivning eller genomtänkta detaljer – förutom en hög användningskomfort är det viktigt att de kan användas flexibelt, har en konstruktion som är praktisk i vardagen och i bästa fall även är strålande vackra. Våra intelligenta belysningslösningar visar på många olika sätt vilka fördelar en lyckad utformning kan ge.
Det verkar till en början helt självklart – men det är det inte: Den flerfaldigt prisbelönta designen hos golvarmaturen PRANA+ har inte bara ett elegant utseende, en integrerad närvarodetektor och SymbiLogic-tekniken från ESYLUX. Det svängbara armaturhuvudet kan dessutom anpassas efter hur långt bordet är!
Den patenterade stabila foten hos PRANA+ golvarmaturen är ett ytterligare bevis på att intelligent produktdesign för kontoret bara kan skapas genom att ta hänsyn till befintliga inventarier: Den kan dras ut och på så sätt användas på skrivbord med sidor i golvhöjd.
Liksom PRANA+ golvarmatur övertygar även pendelarmaturen i serien med elegant, stilren design. Anslutningskablarna ser till att den harmoniska helhetsbilden inte påverkas: De är både så pass solida och estetiska att de elegant ersätter upphängningen. Det är inte bara tilltalande för ögat, utan även mycket effektivt.
Fungerande nätverk utökar möjligheter och perspektiv, inte bara på jobbet, utan även när gäller belysning: De möjliggör kommunikation och automatisering anpassade efter varandra, genom vilka synkroniserade förlopp och en ännu mer omfattande energieffektivitet kan förverkligas. Därför spelar nätkoppling en viktig roll för oss – för ständig optimering av synergin mellan ljus och automatisering.
Paradexemplet för en intelligent nätkoppling utomhus är ALVA pelararmatur med integrerad rörelsedetektor. Med hjälp av den inbyggda busspänningsförsörjningen kan den styra hela belysningsgrupper via DALI-utsändning på ett intelligent sätt och vid behov åstadkomma ett bekvämt, synkroniserat orienteringsljus. Med hjälp av DALI-omkopplaren kan dessutom även 230 V-slutenheter enkelt integreras i nätkopplingen.
För inomhusbruk är PRANA+ golvarmatur människans trogna partner. Belysningen lämnar nämligen inte den i sticket som är kvar när kollegorna har lämnat kontoret: Genom ett trådlöst nätverk och kommunikation med de andra armaturerna av samma typ bibehålls vid behov ett behagligt, dämpat orienteringsljus i resten av rummet. Detta förhindrar uppkomsten av isolerade ljusöar och skapar en ljusatmosfär som är välgörande också efter arbetsdagens slut. När den siste lämnar kontoret släcker sensorsystemet automatiskt alla armaturer.
Med sina fyra armaturer, sensortekniken och styrenheten är belysningssystemen i Quadro-Sets i CELINE- och NOVA-serien redan i sig själva en nätkoppling i kompakt format. De utvecklar dock hela sin potential först när det gäller modernisering av större rum. Då kan även de nätkopplas med varandra och kompletteras med en extrabelysning. DALI-omkopplaren möjliggör dessutom en enkel integration av konventionella slutenheter – som till exempel ventilation.
A Masterarmaturerna från de fyra Quadro-Sets, är sammankopplade med varandra via DALI
B Kompletterande DALI-standardarmatur
C Nedåtriktad belysning för extra stämningsbelysning, integrerad via DALI-omkopplare
D Ventilation som integreras via DALI-omkopplare för närvaroberoende omkoppling
Det finns bara en sak som är enklare än att slå av och på eller dimra belysningen manuellt med strömbrytare eller app: När hela ljusscener kan startas för olika användningssituationer med bara ett fingertryck, som anpassar belysningen i stor skala och individuellt efter olika användningssituationer! Följande exempel med ett konferensrum visar hur variabelt rum kan belysas och utformas för respektive användning: Utrustat med ljussystemet i serien CELINEs Quadro-Set, som är indelat i två grupper, med SymbiLogic-teknik och integrerad KNX-modul samt runda downlights, som är integrerade i systemet via DALI-omkopplaren. Ventilationen styrs via KNX-bussen – och stängs automatiskt av, liksom alla enheter, när mötet är slut.